GRENSOVERSCHRIJDENDE GEZONDHEIDSZORG IN DE EUREGIO RIJN-WAAL

 

Nederlandse en Duitse huisartsen, specialisten, ziekenhuizen, ziektekostenverzekeraars e.d. werken samen om de kwaliteit van de gezondheidszorg in het grensgebied te verbeteren. De Euregio Rijn-Waal coördineert deze samenwerking in de vorm van het netwerk ‘Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg’. Het forum heeft circa 50 lidorganisaties.

Er zijn geen recente Tweets gevonden

Nieuwsoverzicht

09-06/2022

Smartwatch biedt nieuw inzicht bij ziekte van Parkinson

Een smartwatch kan helpen om beter inzicht te krijgen in hoe het thuis gaat met mensen die de ziekte van Parkinson hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc dat in NPJ Digital Medicine is verschenen. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Verily, de makers van de Verily Study Watch.

09-06/2022

Kuipers: ziekenhuizen moeten wachtende patiënten doorsturen

Zorgminister Kuipers vindt dat ziekenhuizen sneller en vaker patiënten, die nog steeds wachten op een behandeling, moeten doorsturen naar een ander ziekenhuis. Dit is in de ogen van Kuipers een van de mogelijkheden om de huidige wachtlijst van 100.000 tot 120.000 patiënten naar beneden te brengen. Die wachtlijst is met name tijdens corona ontstaan.

09-06/2022

Radboudumc opent nieuwbouw met geavanceerde isolatie-units

Het Radboudumc heeft deze week de nieuwbouw van Gebouw P voor longinfectieziekten en Gebouw L voor longrevalidatie in gebruik genomen. In Gebouw P is ook een hypermoderne high-level isolatie-unit opgenomen.

20-05/2022

Bestuurder Gert van Enk verlaat Sint Maartenskliniek

Na acht jaar verlaat bestuurder Gert van Enk de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

26-01/2022

Radboudumc: meeste coronapatiënten hebben jaar na IC klachten

Driekwart van de coronapatiënten die op de intensive care (IC) hebben gelegen, heeft een jaar na de opname last van lichamelijke, mentale en cognitieve klachten. Dat meldt het Radboudumc op basis van een onderzoek naar langdurige covid-klachten, waarbij de gezondheid van 246 patiënten tot vijf jaar na ic-opname wordt onderzocht via vragenlijsten.

20-01/2022

Radboudumc hanteert eigen quarantaineregels

De nieuwe landelijke quarantaineregels die onlangs zijn aangekondigd zijn niet van toepassing in het Radboudumc. Bezoekers en begeleiders hebben tot tien dagen na het laatste contact met een positief geteste persoon geen toegang tot het ziekenhuis, ook niet na een vaccinatie of booster. Het Radboudumc doet dit vanwege de kwetsbaarheid van de patiënten in het ziekenhuis.

19-01/2022

Parkinsoncentrum Nijmegen moedigt patiënten aan om te sporten

Patiënten met de ziekte van Parkinson zijn gebaat bij sporten en bewegen. Het Parkinson Expertisecentrum van het Radboudumc in Nijmegen moedigt patiënten aan om zich fysiek in te spannen.

06-01/2022

Radboudumc neemt bij alle patiënten PCR-test af

Het Radboudumc gaat vanaf donderdag 6 januari standaard bij alle patiënten een PCR-test afnemen om te testen op het coronavirus. Het ziekenhuis wil zo sneller in beeld krijgen of patiënten het coronavirus hebben om verdere verspreiding in het Radboudumc te voorkomen. De uitslag van de test bepaalt niet of de opname wel of niet doorgaat, benadrukt het ziekenhuis.

13-12/2021

RIVM-topvrouw Aura Timen naar Radboudumc

RIVM-topvrouw Aura Timen vertrekt bij het instituut. Het huidige hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding wordt per 15 april hoofd van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

02-12/2021

Artificial Intelligence in de zorg

De voorzitter van het netwerk Euregionaal Forum voor grensoverschrijdende gezondheidszorg, prof. Dietmar Ulrich, had de leden van het netwerk graag uitgenodigd voor een fysieke bijeenkomst. Aangezien dit door de Corona-situatie helaas niet mogelijk was, vondt op 2 december een online-vergadering plaats met het onderwerp "Aritficial Intelligence in de zorg"-

11-11/2021

Hoe moeilijk het is om te stoppen als huisarts

Huisarts Prudence Rümke-Gemmeke kan op haar 67e eindelijk genieten van een welverdiend pensioen. Toch nog onverwacht heeft zij haar praktijk in Den Helder kunnen overdragen, alleen niet op de manier die zij in eerste instantie voor ogen had.

06-10/2021

Alex Friedrich ontvangt koninklijke onderscheiding

Alex Friedrich, hoogleraar medische microbiologie en OMT-lid, is vrijdag bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daarnaast ontving hij vanuit het UMCG de exclusieve Thomassen à Thuessinkpenning. Volgende maand begint Friedrich als bestuursvoorzitter van een Duits academisch ziekenhuis.

06-10/2021

HAN organiseert nieuw leiderschapsprogramma voor ouderenzorg

Om talent binnen zorg en welzijn te behouden heeft de HAN, samen met veertien ouderenzorgorganisaties in de regio’s Arnhem en Foodvalley de handen ineengeslagen en een nieuw leiderschapsprogramma ontwikkeld.

29-09/2021

Brabantse ziekenhuizen leiden samen 10% meer zorgverleners op

Negen Brabantse ziekenhuizen gaan samen meer zorgmedewerkers opleiden in verpleegkundige vervolg- en medische ondersteuning. Hierdoor kunnen de ziekenhuizen 10 procent meer mensen opleiden. Ook wordt ingezet op minder uitval tijdens de opleiding.

08-09/2021

Rijnstate: mogelijk maar ingeënt personeel bij kwetsbare patiënt

Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem overweegt om alleen gevaccineerd personeel te laten werken op afdelingen waar de meest kwetsbare patiënten liggen, zegt bestuurder van het ziekenhuis Hans Schoo na berichtgeving van de NOS.

02-09/2021

Alex Friedrich: Zorgbeleid regionaliseren in Nederland en Europa

De coronacrisis legt een bestuurlijke zwakte van het Nederlandse zorgstelsel bloot. Gezondheidszorgbeleid is op nationaal niveau georganiseerd en mist de bestuurlijke organisatie voor regionale finetuning. Dat zegt UMCG-arts en OMT-lid Alex Friedrich in de podcast Voorzorg.

02-09/2021

Nijmeegs ziekenhuis onderzoekt inzet VR bij maagonderzoek

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen start een studie naar de inzet van virtual reality (VR) tijdens een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). De virtuele ervaring moet de patiënt afleiden en zodoende de pijnervaring verminderen.

21-07/2021

Psychische kwetsbaarheid en het belang van preventie

Prof. Dr. Wouter Staal van het Radboudumc Nijmegen / Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie Nijmegen en Prof. Dr. med. Johannes Hebebrand van de LVR-Klinikum Essen/Institut der Universität Duisburg-Essen Klinik für Psychiatrie, Psychosomatik und Psychotherapie des Kindes- und Jugendalters hebben samen over de effecten gediscussieerd die in de kinder- en jeugdpsychiatrie worden gezien als gevolg van de COVID-19 crisis.

21-07/2021

Bestuurders Slingeland met vaste aanstelling

Jeltje Schraverus en Ton Hazekamp blijven langer aan als bestuurders van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Beide bestuurders ruilen de interim status in voor een vaste aanstelling en verbinden zich voor meerdere jaren aan het Slingeland Ziekenhuis.

20-07/2021

Leiderschap en behandelingsstrategieën in de COVID-crisis

Het Netwerk Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg had een aantal bijeenkomsten gepland voor 2020 die helaas werden geannuleerd vanwege Covid-19 of moesten worden uitgesteld. Vanwege de nog steeds aangescherpte Corona-maatregelen, heeft de Euregio Rijn-Waal het Netwerk Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg uitgenodigd voor de eerste digitale bijeenkomst.

15-07/2021

Radboudneuroloog Bas Bloem wil bestrijdingsmiddelen in de ban

Als neuroloog ziet Bas Bloem van het Radboudumc hoe Parkinson het leven van zijn patiänten vernielt. Pesticiden kunnen de hersenziekte veroorzaken, toch blijft een verbod uit. ,,Maar het is verdorie urgent! "

06-07/2021

De Jonge dankt Duitsland voor opvang IC-patiënten

Zorgminister De Jonge heeft zijn waardering en dank uitgesproken voor Duitsland, dat vorig jaar meer dan zeventig Nederlandse patiënten verzorgde op Duitse intensive cares. Hij deed dit tijdens het staatsbezoek van het koningspaar aan Berlijn. Het paar bezocht het Robert Koch Instituut (RKI, de Duitse evenknie van het RIVM), waar werd gesproken over de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van gezondheidszorg

11-03/2021

René Penning de Vries ontvangt Koninklijke onders

12 maart 2021 - Op donderdag 11 maart is René Penning de Vries, voormalig bestuursvoorzitter van Health Valley, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd aan hem uitgereikt door burgemeester Hubert Bruls tijdens het internationale Health Valley Event in Nijmegen, waar hij na een bestuursperiode van 8 jaar afscheid nam.

10-03/2021

Health Valley Event in Nijmegen - online

Op 10 en 11 maart vond het internationale Online Health Valley Event 2021 plaats.

08-12/2020

NRW sluit minder klinieken

Land Nordrijn-Westfalen passt planning aan voor nieuwe ziekenhuis-structuur als gevolg van Corona-pandemie

04-12/2020

Uitwisseling zorgdata Duitsland en Nederland

Duitsland en Nederland willen patiëntengegevens voor medische zorg in de grensregio digitaal uitwisselen.

03-08/2020

Competenties van de paramedici in noodgevallen worden uitgebreid

De paramedici zullen voor noodgevallen meer bevoegdheden krijgen volgens de plannen van minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU).

17-06/2020

Duitsland wil Nederland meteen weer helpen met corona

Als het nodig is, bijvoorbeeld omdat zich een tweede coronagolf aandient, zal Duitsland geen moment aarzelen om Nederland opnieuw te helpen met de opvang van coronapatiënten. Omgekeerd zal Nederland Duitsland zonder uitstel helpen als de gelegenheid zich voordoet.

16-06/2020

Ziekenhuisbestuurders willen alsnog crisisprotocol

Bestuurders van ziekenhuizen met erg veel coronapatiënten hebben de aanwezigheid van een landelijk protocol gemist tijdens de coronacrisis. Zo’n richtlijn zou artsen moeten helpen bij lastige keuzes wie ze wel of niet behandelen als het ziekenhuis overvol raakt.

25-05/2020

Coronahelikopter is niet meer nodig

De inzet van een extra helikopter met medisch personeel van het Radboudumc vanwege de coronapandemie is niet meer nodig. De Lifeliner 5 van de ANWB is gebruikt om coronapatiënten uit het zuiden van Nederland vanaf Volkel naar verafgelegen ic's te vervoeren.

19-05/2020

Radboudumc ontvangt zorgministers Hugo de Jonge en Jens Spahn

Ministers werden bijgepraat over onderzoek en zorg rondom coronavirus

14-05/2020

Ambulances in regio veel vaker uitgerukt

Het aantal keren dat de ambulance moet uitrukken in Nijmegen, stijgt explosief. Het gaat dan om spoedgevallen, maar ook om geplande ritten.

11-05/2020

UMCG-topman: ‘Noord-Nederland past bescheidenheid en trots’

Het succes van Noord-Nederland in de aanpak van de coronacrisis is te danken aan een combinatie van toeval en bewuste beleidskeuzes voor containment, zegt UMCG-topman Ate van der Zee. ‘De samenwerking is ongekend.’ ‘Later we die positieve energie vasthouden.’

11-05/2020

Beeldbellen ook na afoop van de coronacrisis

Nu de intensive cares leger raken en het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten daalt, bereiden alle ziekenhuizen in de regio zich voor op een inhaalslag met andere patiënten.

08-05/2020

Huisarts onderzoekt patiënten per videospreekuur

Dr. Michael Pelzer biedt in zijn praktijk video spreekuren aan. De huisarts uit Kleef ziet hierin voordelen, niet alleen tijdens de Corona-crisis.

08-05/2020

ETZ-topman Berden: ‘Nederland lijkt nog niet wakker geschud’

De Nederlandse ziekenhuizen zullen er dit jaar niet in slagen het stuwmeer van achtergestelde zorg weg te werken. Dat voorziet ETZ-bestuursvoorzitter Bart Berden.

06-05/2020

Nemen helikopters na de coronacrisis de rol van ambulances over?

In de coronacrisis blijken helikopters van onschatbare waarde voor het vervoeren van goederen en patiënten. Wordt medische ondersteuning door de lucht een blijvertje?

04-05/2020

'Spoedzorg beter met nieuwe centrale'

Een eigen regionale zorgcentrale voor Gelderland-Zuid. Naast een nieuwe 112-centrale. Heeft dat zin? ,,We hebben fijnmazigheid nodig om wat voor onze cliënten te kunnen regelen.

04-05/2020

Het Regionaal Contactpunt van WZW

Het Regionaal Contactpunt van WZW neemt in onze regio de eerste matching tussen de ondersteuningsvraag van organisaties en aanbod van (oud-)zorgmedewerkers op zich. Tot nu toe zijn er bijna 400 matches verzorgd voor 77 vragen van zorgorganisaties.

04-05/2020

Brabantse ziekenhuizen kunnen reguliere zorg onvoldoende opstart

Bijna 45 duizend Brabanders wachten op een behandeling, terwijl de zorg voor coronapatiënten nog steeds veel capaciteit opeist. “Dat is een enorm probleem”, zegt Bart Berden, voorzitter van het ROAZ, in het Brabants Dagblad.

30-04/2020

Revolutie in de kankerzorg

Apparaat voor zowel scannen als bestralen in Radboudumc

27-04/2020

Gezichtsschild van Radboudumc gaat in massaproductie

In het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is een gezichtsschild ontwikkeld, dat vanaf donderdag in productie gaat. Een bedrijf gaat 100.000 schilden per week maken voor zorginstellingen. Het schild moet een extra bescherming geven tegen besmetting met het coronavirus.

27-04/2020

Duitsland: vanaf maandag verplicht mondkapje op

Wie vanaf maandag wil gaan tanken of boodschappen doen over de grens in Duitsland, moet er rekening mee houden dat mondkapjes dan verplicht zijn. Ook in de bus en de trein over de grens moeten de passagiers een mondkapje dragen.

17-04/2020

Nijmeegs medicijn tegen borstkanker snel op de markt

Een Nijmeegs medicijn tegen uitgezaaide borstkanker is volgend jaar al beschikbaar op de markt. Dat verwacht topman Marco Timmers van biotechnologiebedrijf Byondis.

09-04/2020

Nijmeegse 'Flying Doctors' staan altijd startklaar

Een speciale traumahelikopter vliegt vanaf vliegbasis Volkel kriskras door Nederland om ic-coronapatiënten te vervoeren. Compleet ingepakt vliegen de hulpverleners in vijf kwartier van Maastricht naar Groningen. ,,Het werk is extra spannend nu."

08-04/2020

Verwacht voor juni niks, zegt Andreas Voss

Het was de Nijmeegse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss die het kabinet enkele weken geleden op televisie opriep tot vergaande coronamaatregelen. ,,Dat 'geen handen schudden' sloeg nergens op.'' Hij werkt de klok rond nu. ,,Het is werken, eten en slapen.''

03-04/2020

Duitsland heeft nog zeker 15.000 bedden vrij op intensive care

02-04/2020

Samenwerking Nederlandse en Duitse ziekenhuizen

Bestuursvoorzitter Bart Berden van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg vertelt in 1op1 op NPORadio1 over samenwerking met Duitse ziekenhuizen in o.a. de Euregio Rijn-Waal (vanaf 15.43)

02-04/2020

Duitse ziekenhuizen ontlasten Radboudumc

02-04/2020

Hotel Berg en Dal neemt Corona-patiënten op

04-02/2020

Zorg Verbindt toont resultaten en kijkt vooruit

20-01/2020

Han de Wasbeer leert kinderen handhygiëne

20-01/2020

Zorg verbindt - Eindbijeenkomst 2020

16-01/2020

Internationaal staan we steeds meer op de kaart

Health International

23-12/2019

Zorg in Nederland is doelmatig, zo leert internationale studie

23-12/2019

Zorgstop in ziekenhuizen, want het geld voor dit jaar is op

05-12/2019

Voorsprong door robotik

05-12/2019

Cardioloog Maas invloedrijkste vrouw volgens tijdschrift Opzij

19-11/2019

Sint Maartenskliniek opent modernste OK-complex ter wereld

19-11/2019

Radboudumc benoemt nieuwe voorzitter raad van bestuur

28-10/2019

Roomservice via het touchscreen, maar met menselijke warmte

28-10/2019

Klein, dus iedereen heeft een naam

Boxmeer

20-09/2019

Radboudumc lijkt nieuw middel tegen malaria te vinden

19-09/2019

Holger Hagemann wordt nieuwe directeur

29-07/2019

Plas van lopers helpt bij maken van slim toilet

11-07/2019

Twee nieuwe handen na dubbele transplantatie

14-06/2019

St. Antonius: niet behandelen is ook een optie

14-06/2019

SPD Kleef: ‘Nederlandse ambulance ook naar Duitsland’

14-06/2019

Wie profitieren wir von niederländischer Spitzenmedizin?

14-06/2019

Ein Chefarzt kommt, ein neuer kommt

14-06/2019

Grenzenlos gegen den Schlaganfall

Die Föhrenbachklinik kooperiert mit dem Radboud-Universitätsklinikum Nimwegen. Das Ziel: Schlaganfallpatienten sollen auch in den Niederlanden versorgt werden können. Knapp 800 Fälle gibt es im Kreis Kleve jährlich.

10-05/2019

Angela Jansen wordt bestuursvoorzitter ZZG zorggroep

03-05/2019

Nijmeegse hoogleraar schrijft boek met acteur Michael J. Fox

11-04/2019

Langer thuis wonen leidt tot meer ambulanceritten

05-04/2019

Grensoverschrijdende samenwerking wordt geïntensiveerd

Plastische Chirurgie: Euregio Rhein-Waal fördert Projekt

05-04/2019

Elke derde sepsis eindigt dodelijk

05-04/2019

Zentrum für Bluthochdruckpatienten

01-04/2019

Grensoverschrijdende samenwerking wordt geïntensiveerd

Plastische chirurgie: Euregio Rijn-Waal gesubsidieerd project

28-03/2019

Leon van Halder overleden

25-03/2019

Ervaren chirurg voor Wilhelm-Anton-Hospital Goch

11-03/2019

Nieuwe spoedafdeling Radboudumc tegen lange wachttijden

07-03/2019

Professor fordert Assistenten für Hausärzte

08-02/2019

Kopzorgen bij ziekenhuizen door peperdure pillen

08-02/2019

Debat over de toekomst van het Wilhelm Anton Ziekenhuis

01-02/2019

Veranderingen in ziekenhuis Goch