Radboudumc: meeste coronapatiënten hebben jaar na IC klachten

26-01/2022

De helft van de patiënten zegt last te hebben van vermoeidheidsklachten en andere klachten zoals een slechtere conditie, pijn, spierzwakte en kortademigheid. Ook worden mentale klachten regelmatig genoemd: een op de vijf ondervraagde coronapatiënten heeft last van angst of posttraumatische stress. Daarnaast heeft een op de zes last van cognitieve klachten, zoals geheugen- of concentratieproblemen.

 
Impact IC-opname

Meer dan de helft van de ondervraagde patiënten zegt na een jaar minder te zijn gaan werken, nog steeds met ziekteverlof te zijn of hun baan te hebben opgegeven. “Deze studie laat zien wat een ongelooflijke impact een IC-opname heeft op het leven van voormalig covid-patiënten”, zegt hoofdonderzoeker Marieke Zegers.

Wereldwijd is dit de eerste wetenschappelijke studie naar langdurige klachten bij covid-19, aldus het Radboudumc. De deelnemende patiënten zijn opgenomen tussen de eerste coronagolf, tussen maart en juli 2020. De groep bestaat uit 176 mannen en 70 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. (ANP)


Erasmus MC

Vorige week kondigde Erasmus MC een meerjarig onderzoek aan naar de effecten van long covid. Daarin volgen onderzoekers coronapatiënten met langdurig klachten. Daarbij kijken ze niet alleen hoe corona hun fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt, maar ook of en hoe patiënten hun werk en sociale leven weer oppakken.

 

(Skipr Redactie)