Coronahelikopter is niet meer nodig

25-05/2020

JASPER VAN GRUIJTHUIJSEN

Door de terugloop van het aantal coronapatiënten op de ic's is er geen behoefte meer aan transport per helikopter, laat het Nijmeegse ziekenhuis weten. De 'traumaheli' heeft woensdag de laatste coronapatiënt vervoerd, van Hamburg naar Venlo. De lifeliner vloog vanaf Volkel en is in totaal ingezet voor 68 ic-patiënten, van wie er twee geen corona hadden.

De patiënten kwamen vooral uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en zijn naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht of omgekeerd. Een coronapatiënt kon binnen een half uur worden opgehaald uit een regionaal ziekenhuis met een acuut ic-beddentekort. 1,5 uur later lag de patiënt op een andere Nederlandse ic.

Volgens medisch coördinator Geert-Jan van Geffen was de inzet een geslaagde operatie. ,,Ik ben er trots op dat we alle patiënten zonder noemenswaardige complicaties veilig hebben kunnen vervoeren, en ook heel belangrijk: zonder besmetting van teamleden.''

De Lifeliner 5 gaat weer dienst doen als reserve-ambulancehelikopter tussen de Waddeneilanden en het vaste land en keert vrijdag terug naar standplaats Lelystad. Van Geffen onderzoekt of de heli vaker snel in te zetten is voor transport van ic-patiënten.

 

Bron: De Gelderlander, 23 mei 2020