Beeldbellen ook na afoop van de coronacrisis

11-05/2020

Zo gaan het CWZ, Radboudumc en waarschijnlijk ook de Sint Maartenskliniek in Nijmegen de aanloop van patiënten spreiden door meer uren per dag poli's te draaien, ook in de avond.Wat betreft Henri Marres, kno-arts bij Radboudumc en bezig met het weer op peil brengen van de reguliere zorg, zal ook na het coronatijdperk veel vaker gebeld worden tussen patiënt en dokter in plaats van een fysiek bezoek. Voorheen gebeurde dat beeldbellen maar bij 5 procent van de consulten, door corona is het nu 35 procent. Hij verwacht dat dat zelfs 50 procent wordt. Marres noemt het een goed alternatief. Patiënten hoeven er ook veel minder door te reizen.

 

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede bood voor de coronacrisis al veel zorg op afstand. De afgelopen periode is die alleen maar toegenomen. ,,We blijven dat de komende tijd ook doen'', zegt woordvoerder Christianne van den Broek.

 

De ruimte in het ziekenhuis kan daardoor worden benut voor zorg die echt daar moet plaatsvinden. Of een consult telefonisch kan, bepaalt een arts. Als het kan, zal een dokter patiënten vragen vooraf een digitaal formulier in te vullen over hun klachten en symptomen.

 

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem meldt aan patiënten dat veel afspraken nog steeds telefonisch of via videobellen gaan. ,,Zo proberen we het aantal mensen in de wachtkamers en de rest van het ziekenhuis zo klein mogelijk te houden. Het kan ook zijn dat u de ene keer een telefonische afspraak krijgt en dat afgewisseld wordt met een afspraak in het ziekenhuis.

 

"In Ziekenhuis Rivierenland zijn de ervaringen met digitale consulten heel goed, beaamt een woordvoerder. ,,Sterker, we hebben gezegd: dat gaan we vaker doen.''Er zijn altijd patiënten die aangeven dat ze er nooit voor zouden kiezen, zegt het ziekenhuis. ,,Maar die mensen hebben het nu een paar keer gehad en denken: geen reisje richting ziekenhuis, eigenlijk werkt het zo slecht nog niet.

 

''Ook in de Achterhoekse ziekenhuizen SKB (Winterswijk) en Slingeland (Doetinchem) wordt de reguliere zorg weer langzaam wordt opgestart, maar volgens een woordvoerder wordt pas volgende week meer duidelijk over hoe dat precies allemaal gaat.