'Spoedzorg beter met nieuwe centrale'

04-05/2020

SASKIA WASSENAAR

De ambulancediensten van de Veiligheidsregio's Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid gaan een proef houden met een regionale zorgcentrale - het zorgcoördinatiecentrum - naast de centrale meldkamer waar alle 112-telefoontjes binnenkomen. De huisartsenposten in Arnhem, Ede, Nijmegen en Tiel en ggz-instelling Pro Persona doen mee.

Mac Honigh is projectleider van de proef, Piet van der Zandt directeur locatie Arnhem van Pro Persona en Eric Scheppink algemeen directeur van de Arnhemse huisartsenorganisatie Onze Huisartsen. Ze verwachten dat de spoedzorg er beter van wordt.

De nieuwe meldkamer in Apeldoorn wordt te groot?

Scheppink: ,,De bulk van de ambulanceritten zijn geen spoedritten. Daarbij is de menselijke maat nodig. Voor ons is belangrijk dat we kunnen schakelen met elkaar. Dat we in een appgroep zitten, de verpleeghuizen en de thuiszorg kennen." Van der Zandt: ,,De schaal van de twee Veiligheidsregio's is passender dan die van Gelderland en Overijssel. Dan kunnen we de partijen overzien. Wie is de verslavingszorgaanbieder? Waar zit de daklozenopvang? Die fijnmazigheid hebben wij als ggz-instelling nodig om te weten wat we voor onze cliënten kunnen regelen."

Ook spoedritten worden straks regionaal aangestuurd, een tussenstap waar elke seconde telt?

Honigh: ,,Dat maakt geen verschil. De huidige praktijk op de meldkamer is dat een verpleegkundig centralist het 112-telefoontje aanneemt en zijn buurman naast hem de ambulance wegstuurt. Straks is dat niet de buurman, maar de centralist in het zorgcoördinatiecentrum. Degene die het telefoontje aanneemt in Apeldoorn tikt de melding in het meldkamersysteem en de bedoeling is dat onze centralist die meteen op zijn scherm ziet. Daar zit geen tijd tussen."

Wat schieten huisartsen ermee op?

Scheppink: ,,In de Arnhemse huisartsenpost zitten in het weekend veertien tot zestien mensen op de meldkamer. In Nijmegen ook en in Tiel en Ede iets minder. Elke weekenddag schakelen wij met z'n allen tussen de 70 en 100 keer een ambulance in. De ambulanceritten gaan hartstikke goed, maar bij de overdracht van huisarts naar ambulance en van ambulance naar de eerste hulp van het ziekenhuis valt winst te halen. Daar gaat nu soms informatie verloren."

Honigh: ,,En het is de bedoeling dat het coördinatiecentrum weet in welke ziekenhuizen en verpleeghuizen bedden vrij zijn."

En de ggz?

Van der Zandt: ,,Het afgelopen jaar hadden wij als proef een meldpunt verward gedrag. Waarbij iemand van ons voor de meldkamer in Arnhem beschikbaar was en meedacht bij incidenten. Dat verliep heel positief. Stel dat iemand onrustig en opgewonden is en in de avond of nacht om hulp roept. Dan kan een huisarts de crisisdienst erop af sturen. Als wij diegene kennen en hem rustig krijgen met een telefoontje en de belofte dat er 's ochtends iemand langskomt, dan kun je escalatie voorkomen. Want een huisarts met de crisisdienst aan de deur - dat geeft stress."

Wat voegt de zorgcentrale toe?

Van der Zandt: ,,Je maakt de schaal groter. We kunnen de regio overzien en daardoor onze crisisdiensten beter inzetten en het beter afstemmen met de ambulancedienst als iemand toch naar een kliniek moet."

Kan iedereen straks bij mijn gegevens?

Scheppink: ,,Of je allergisch bent, of stollingsmiddelen gebruikt, kan relevant zijn als je met een ambulance naar de eerste hulp moet. Jouw gegevens zijn bij je huisarts bekend. Die moet je schriftelijk toestemming geven om anderen erbij te laten. In de coronacrisis heeft de minister besloten dat mondelinge toestemming aan de meldkamer volstaat. Hij wil dit na de crisis terugdraaien. Hier is een wereld te winnen.
We zouden toestemmng vooraf geven moeten regelen."

Quelle: De Gelderlander, 04.05.2020