Duitsland: vanaf maandag verplicht mondkapje op

27-04/2020

THED MAAS

In de auto op weg naar de Tankstelle of Aldi mag juist geen mondkapje gedragen worden. Anders ben je niet te herkennen als je geflitst wordt wanneer je te hard rijdt.

Volgens Armin Laschet, de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zullen er niet meteen boetes uitgedeeld worden als mensen zich niet aan de mondkapjesregel houden. ,,We gaan ervan uit dat de mensen verstandig zijn en deze maatregel opvolgen. Maar het belangrijkste blijft afstand houden. Daar waar dat moeilijk is is, zoals in een bus en in winkels, is het dragen van mondkapjes nodig."

Niet in detail voorgeschreven is welke mondkapjes gedragen moeten worden. Het hoeven in ieder geval niet de mondkapjes te zijn die in de ziekenhuizen gebruikt worden; ook in Duitsland is daaraan een tekort. Eenvoudige mondkapjes, van stof of van papier, zijn voldoende, aldus Lachet.

Burgemeester Günther Steins van het grensstadje Kranenburg - 90 procent van de consumenten hier komt uit Nederland - zegt dat de maatregel bedoeld is om anderen te beschermen. ,,Daar waar je geen afstand kunt houden, zet je een mondkapje op. Niet voor jezelf, maar om anderen niet te infecteren."

Volgens Steins zal maandag en dinsdag nog niet gecontroleerd worden. Vanaf woensdag zal steekproefsgewijs gekeken worden of mensen de mondkapjes dragen als ze een winkel binnengaan.

Ze zullen wel zelf voor de mondkapjes moeten zorgen. Volgens Lachet en Steins kun je de mondkapjes overal kopen, desnoods online. Maar bij de DM (drogisterijketen) in Kranenburg was maandag geen mondkapje te koop. ,,Die krijgen we al sinds het uitbreken van de coronacrisis niet meer geleverd", aldus een medewerker.

De gemeente Kranenburg heeft al wel duizend mondkapjes gekocht voor haar medewerkers.

 

Bron: De Gelderlander, 24-04-2020