Nijmeegs medicijn tegen borstkanker snel op de markt

17-04/2020

JACQUELINE VAN GINNEKEN

Byondis is de nieuwe naam van de innovatieve tak van Synthon, gevestigd op het Nijmeegse bedrijventerrein Westkanaaldijk. De Nijmeegse farmaceut splitste vorig jaar de onderneming, die uit twee onderdelen bestond: het moederbedrijf, dat patentvrije medicijnen produceert, en de tak die nieuwe medicijnen ontwikkelt.

Het moederbedrijf is verkocht aan een Britse investeringsmaatschappij, die de naam Synthon handhaaft. De innovatieve tak ging alleen verder als Byondis. Timmers: ,,Het is een nieuwe stap in de historie van het bedrijf, een stap naar een volwassen biotechnologiebedrijf. We gaan een nieuwe fase in."

Behalve de naam verandert er niets: het bedrijf met hoofdkantoor, laboratoria en cleanrooms blijft op de locatie aan de Microweg. Ook de 350 medewerkers blijven in Nijmegen. Zij werken al ruim zeven jaar aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen op het gebied van kanker en auto-immuunziekten. Daarvoor is een paar jaar geleden een miljoenen kostende fabriek gebouwd.

De nieuwe medicatie voor uitgezaaide borstkanker die naar verwachting in 2021 op de markt zal komen, zit nu in de laatste fase van een klinisch onderzoek. In deze fase krijgt een groot aantal vrouwen met borstkanker het medicijn toegediend. De resultaten stemmen optimistisch, aldus Timmers. Maar Byondis heeft ook medicijnen voor de behandeling van andere soorten kanker en auto-immuunziekten in de pijplijn zitten.

Timmers, die sinds 2012 bij het bedrijf werkt, is nu de topman van het bedrijf. Oprichter en grootaandeelhouder Jacques Lemmens blijft wel nauw betrokken bij Byondis. Lemmens begon bijna dertig jaar geleden met Synthon. Het moederbedrijf waarmee de farmaceut groot is geworden, heeft Lemmens vorig jaar verkocht aan BC Partners.

Bij Synthon werken bijna 1500 mensen: 150 op de locatie op bedrijventerrein Westkanaaldijk en zo'n 1300 in andere landen.

 

Bron: De Gelderlander, Rijk van Nijmegen, 17-04-2020)