Nijmeegse hoogleraar schrijft boek met acteur Michael J. Fox

03-05/2019

Nijmeegse hoogleraar schrijft boek met acteur Michael J. Fox

NIJMEGEN - De Nijmeegse neuroloog en hoogleraar Bas Bloem schrijft samen met de Canadese acteur Michael J. Fox een boek over de ziekte Parkinson.  Bloem geldt wereldwijd als autoriteit op het gebied van de ziekte en is verbonden aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De inmiddels 57-jarige Fox, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw grote bekendheid vergaarde met de Back to the Future-trilogie, lijdt al sinds 1991 aan Parkinson.

 

Toekomstscenario
In het boek schetsen de twee een toekomstscenario waarbij de ziekte van Parkinson een pandemie wordt, een epidemie op grote schaal. ,,Steeds meer mensen krijgen te maken met de ziekte", aldus Bloem.

De Nijmegenaar wijst erop dat ook relatief jonge mensen te maken krijgen met de ziekte, waarbij patiënten langzaam maar zeker de controle over hun motoriek verliezen. ,,Mogelijk heeft dat te maken met de toename van uitstoot van giftige stoffen in het milieu. In ons boek doen we eigenlijk een noodkreet: de wereld moet schoner worden en meer onderzoek is hoogstnoodzakelijk.”

Bloem leerde Fox kennen via de Michael J. Fox foundation, een stichting die onderzoek naar Parkinson financiert. Wanneer het boek in de winkels verschijnt, is nog niet bekend.

(Quelle: De Gelderlander, 12 april 2019)