Geen wachtlijst in nieuw hartcentrum in Nijmegen

18-09/2018

Geen wachtlijst in nieuw hartcentrum in Nijmegen

NIJMEGEN  - In Nijmegen is buiten het Radboudumc en Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) om een nieuw hartcentrum gestart: HartKliniek Nijmegen. In dit 'zelfstandig behandelcentrum' aan de Kamerlingh Onnesstraat (Grootstal) kunnen patiënten met hartklachten binnen een paar dagen geholpen worden.

,,Wij bieden direct hulp bij hartritmestoornissen en hartfalen. Bij de ziekenhuizen geldt daarvoor een wachttijd van 3 maanden",  aldus cardioloog Menno Baars van de HartKliniek.

Volgens een woordvoerster van het Radboudumc klopt het niet meer wat Baars beweert. ,,Bij ons gelden voor diagnostiek in het nieuwe Hartcentrum sinds juli ook nog maar wachttijden van hooguit 48 uur." Om de wachttijden te verkorten, zijn Radboudumc en CWZ kort voor de zomer gaan samenwerken in een gezamenlijk diagnostisch centrum. Is duidelijk wat de patiënt mankeert, dan kunnen huisartsen de patiënten met de minder ernstige hartaandoeningen snel weer zelf verder behandelen. De hoop is dat daarmee de wachtlijsten korter worden.

'90 dagen wachten'

Vooralsnog is daar volgens Baars nog weinig van te merken. ,,Voor een vervolgafspraak in het ziekenhuis moet je wel degelijk 90 dagen wachten. Wij helpen bij de lichtere hartklachten wél direct."

Hij sluit niet uit dat de recente start van Hartcentrum Nijmegen samenhangt met de aankondiging die hij in april deed dat hij in Nijmegen wilde beginnen. ,,Er werd al jaren over gesproken. Ik vermoed dat ik de plannen in een stroomversnelling heb gebracht." Het Radboudumc ontkent dit.

In de nieuwe instelling in Grootstal worden diagnoses gesteld met behulp van echo-apparatuur en inspanningstesten op de fiets. Als er zware ingrepen nodig zijn, zoals dotteren, openhart-operaties of hartcatheterisaties, wordt alsnog doorverwezen naar een van de twee ziekenhuizen of ander ziekenhuis in de regio. ,,Maar daarna pakken wij en huisarts de zorg en controles weer op'', aldus Baars.

In Nederland zijn al op vijf andere locaties vergelijkbare hartcentra opgezet. In Almere werd 4,5 jaar geleden op identieke wijze gestart. ,,Nu hebben we hier per jaar 6.000 patiënten. De huisartsen in deze regio wilden graag dat we ook hier zouden beginnen, omdat de wachttijden veel te lang zijn. Vrouwen die bij een speciale vrouwencardioloog terecht willen, moeten een jaar geduld hebben. Op onze locaties in de Randstad zagen we ook al steeds meer Nijmeegse patiënten.''

'Geen concurrenten'

Het nieuwe particuliere HartKliniek was graag samen gegaan met de twee Nijmeegse ziekenhuizen. ,,Want we zijn niet elkaars concurrenten, we vullen elkaar aan'', zegt cardioloog Menno Baars van het nieuwe centrum. ,,Door patiënten van de poli-cardiologie over te nemen, ontlasten wij de ziekenhuizen die zich hierdoor beter kunnen richten op hun ware ziekenhuisfunctie, namelijk het opnemen van zieke en complexe patiënten en het doen van hartoperaties."

HartKliniek zegt zich naast snelle hulp te onderscheiden met meer persoonlijke aandacht. ,,Een cardioloog in een ziekenhuis helpt dagelijks gemiddeld tot veertig patiënten op de polikliniek. Bij ons is dat gemiddeld hooguit twaalf. 80 procent van de diagnose stel je aan de hand van het verhaal dat de patiënt je vertelt. Wij investeren liever in contact maken.''

Patiëntenorganisatie Zorgbelang Gelderland ziet voor- en nadelen van het zelfstandige behandelcentrum. Directeur Eric Verkaar: ,,Gespecialiseerde zorgaanbieders leveren doorgaans betere zorg. Maar in dit geval wordt ook capaciteit weggehaald bij de ziekenhuizen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van zorg daar. Ik hoop dat hierin een goede afweging is gemaakt.''

Het nieuwe hartcentrum is nog zeer bescheiden van omvang met twee cardiologen die beurtelings zo'n twaalf patiënten per dag helpen. HartKliniek Nederland heeft cardioloog Peter Kievit aangetrokken, voorheen hoofd Hartbewaking van het Radboudumc. ,,Hij heeft zelf op een open sollicitatie gereageerd'', zegt Menno Baars. ,,Met hem hebben we iemand in huis die de ziekenhuizen goed kent. Belangrijk voor de juiste afstemming als we doorverwijzen.''

(Quelle: De Gelderlander, 12 september 2018, Frank Hermans)