Nieuwe trend: ziekenhuis zonder patiënt

16-08/2018

Innovatie: Drie volstrekt nieuwe ziekenhuizen krijgt Nederland. Vol artsen en verpleegkundigen. Maar zonder wachtkamers en bedden. En zonder patiënten, voorziet Henk Valk, de topman van Philips Benelux.

© Philips

Die patiënten zitten gewoon thuis. Maar het patiëntloze ziekenhuis komt er in de toekomst niet om het huidige hospitaal te vervangen. Het is er straks om mensen te monitoren die na en naast het ziekenhuis voortdurend zorg nodig hebben. Vanwege bijvoorbeeld chronische ziekten als COPD, diabetes of hartfalen.

Data en internet vervangen de poli's en wachtkamers. Zo heeft Philips als multinational in medische technologie een medicijndoosje dat thuis je pillen openscheurt en klaarlegt op het juiste tijdstip. Een piepje helpt je als patiënt herinneren. Pak je de pil niet, dan stuurt het medicijndoosje een berichtje naar je dochter, naar de buurvrouw, of naar de verpleegkundige in het patiëntloze ziekenhuis. Die ziet daar al weken hoe je thuis loopt omdat een armbandje meet of je meer risico op vallen krijgt.

Henk Valk, directeur Philips Benelux © Philips

'Slimme pleister'

De verpleegkundige krijgt trouwens ook al dagelijks je gewicht door van jouw eigen weegschaal, en je bloeddruk van je ‘slimme pleister’ de biosensor. Grote kans dat je van de verpleegkundige een videobelletje krijgt als de bloeddruk afwijkt. ,,Hoe hebt u geslapen, bent u regelmatig benauwd, hoe voelt u zich?'' Als het serieus is, verschijnt de dokter - ook om tien uur 's avonds - thuis op de tablet: ,,We halen u op met de ambulance.''

De dochter en de buren krijgen automatisch bericht. Andersom werkt het ook: toch maar even de dokter bellen voor een videoconsult, in plaats van om een afspraak vragen over drie weken.

Voor dit soort beelden hoeft Henk Valk niet eens hoog in zijn Eindhovense Philipskantoor weg te dromen. Alle apparaten en oplossingen bestaan al. ,,We zien dat onze medicijndispenser goed medicijngebruik met 35 procent verhoogt,'' weet hij. En zo'n patiëntloos ziekenhuis, daar is in Amerika al tien jaar aan gebouwd.

Een groep van 33 ziekenhuizen heeft er samen het Mercy Virtual Care Center: ziekenzorg 365 dagen, 24 uur per dag zodat patiënten met complexe chronische aandoeningen thuis dag en nacht worden gemonitord. Een hele vooruitgang in vergelijking met af en toe op controle komen in het ziekenhuis, vinden de Amerikanen. 

Nederlandse samenwerkende ziekenhuizen zullen volgen met zulke centra, verwacht Valk. Want kijken we niet vanuit de spreekkamer naar de patiënt, maar vanuit de economie van de zorg, dan gaat technologie de zorg verbeteren, voorspelt de CEO van Philips Benelux. ,,De zorgkosten gieren uit de bocht. Er is te weinig personeel. Techniek zorgt ervoor dat de kwaliteit van de zorg omhoog gaat en de kosten worden beteugeld.''De zorgkosten gieren uit de bocht. Er is te weinig personeel. Techniek zorgt ervoor dat de kwaliteit van de zorg omhoog gaat en de kosten worden beteugeld Henk Valk.

Financieel

Wereldwijd zijn innovatieve reuzen als General Electric, Apple, Siemens en Philips leiders in de snel veranderende markt voor zorg. Vergrijzing, meer patiënten met diverse chronische ziekten en exploderende zorgkosten maken de zoektocht naar betere zorg tegen betaalbare kosten voor deze bedrijven interessant. 

Maar zo'n Amerikaans patiëntloos ziekenhuis in |Nederland van de grond krijgen is lastig, vertelt Henk Valk. ,,Medici willen wel maar financieel is de zorg ingewikkeld geregeld. De omzet van de specialist daalt als patiënt sneller uit het ziekenhuis komt. Een ziekenhuisdirecteur moet zijn gebouw in dertig jaar afschrijven en dan helpt het niet als bedden vaker onbezet zijn. Een verzekeraar die de tarieven omlaag drukt ziet sneller resultaat dan als hij investeert in nieuwe zaken met nog onbekende uitkomst.''

© Philips

Diverse ziekenhuizen onderzoeken of zorg ten eerste deels naar de slaapkamer thuis kan worden verplaatst. Philips sleutelt er in Nederland bijvoorbeeld aan met Rijnstate in Arnhem. Wim van Harten is topman van dit ziekenhuis, en onderzoekt als hoogleraar aan de Universiteit Twente nieuwe technologie in de zorg. Binnen tien jaar heeft elke patiënt zijn data. En kan hij die delen met de specialist maar ook met de fysio en de huisartsen­prak­tijkHenk Valk

,,Rijnstate staat voor een grote renovatie. We zouden liever ons geld in operatiekamers met de nieuwste techniek stoppen, dan in verbouwen met veel bedden. Ons doel is niet om mensen in een ziekenhuisbed te hebben. We willen mensen gezond houden of beter maken. We gaan proeven doen om te kijken of je bij patiënten thuis even goed de hartslag en de ademhaling kunt monitoren. Misschien kun je bijvoorbeeld na een maagverkleiningsoperatie meteen naar huis. De zorgverzekeraars denken met ons mee, ook in de financiering. We zien voor onze ogen dat de zorg gaat veranderen.'' 

Philips-directeur Henk Valk: ,,Binnen tien jaar heeft elke patiënt zijn data. En kan hij die delen met de specialist maar ook met de fysio en de huisartsenpraktijk. Dat je dokter kan zien: 'hé, hij is nu twee weken gestopt met hardlopen.' We zullen ook zelflerende systemen hebben, die uit je data advies en gezondheidsrisico's kunnen halen. Bij Philips leren we voortdurend hoe consumenten omgaan met nieuwe digitale producten. Artsen denken nog weleens: 'zo'n apparaatje, of een tablet voor mijn oudere patiënt: dat kunnen patiënten boven de zestig niet.' Wij zien in onze consumentenmarketing dat de zestigplusser dat prima kan. Patiënten gaan straks als klant eisen dat de zorg verandert zodat zij hun eigen gezondheid beter kunnen beheren.''

 
 © philips

(Quelle: ad.nl, 31 juli 2018)